Seuramme historia

Jatkamme pitkää kamppailulajien perinnettä. Harjoittelemiemme lajien yleisestä historiasta voit lukea tästä.

Ensimmäinen vuosikymmen

Seuramme historia alkaa syyskuusta 1979, jolloin Rolf Koivumäki, tuolloin 3 dan, jätti Turun Budokwain ja perusti oman karateseuran. Moni Budokwain karateka vaihtoi perustettuun seuraan. Ensimmäiset treenit pidettiin Juhana herttuan koulussa. Yhdistysrekisteriin seura merkittiin 21.5.1981. Treenejä pidettiin koko 1980-luvun koulujen liikuntasaleissa ja vuosikymmenen alkuvuosina Rolfia avustivat ainakin Jari Laiho alkeiskurssien ja ylempien vöiden treenien ja Matti Penttinen juniorien harjoitusten vetämisellä. Treenien pituudet olivat 1,5-2 tuntia koska alku- ja loppujumppaan varattiin runsaasti aikaa. Seurassa harrastettiin myös kilpakaratea ja tuomaroimaankin lähdettiin. Alkeiskurssilla saattoi olla jopa 40 aloittelijaa. Myös näytöksiä pidettiin. Niistä ehkä näyttävin oli kesäkuussa 1988 järjestetty muodostelmakatanäytös SVUL:n urheilujuhlassa Kaarinan stadionilla, minne marssimme paraatissa karatepuvut päällä.

Nuorella seuralla ei ollut varaa omaan saliin edes 1980-luvun lopulla, joten harjoittelu tapahtui edelleen koulujen liikuntasaleissa — tai kuten syksyllä 1988, Kupittaan urheiluhallissa. Harjoitukset koostuivat karaten perustekniikasta, paritekniikasta, katasta, pistehanskaharjoittelusta, ottelutreeneistä jakobujutsusta. Lakatulla puulattialla harjoitellessa sai helposti rakkoja jalkapohjiin ja heitot olivat haastavia, sillä lattiaan piti osua päkiät edellä heiton pehmentämiseksi. Treenit olivat myös varsin rankkoja. Kirjoittajan päiväkirjasta löytyykin vuodelta 1988 maininta "Treenit olivat tänään kivat, kun Roke oli kipeä".

Kobudoa varten oli erilliset treenit ja esimerkiksi loppuvuodesta 1987 järjestimme nunchakuleirin ja toisen jo heti tammikuussa 1988. Tällöin ohjelmassa oli nunchakun paritekniikkaa ja nunchakukataa. Sankukaissa harjoiteltiin 1980-luvulla säännöllisesti myös kataa, ja pidettiinpä seuran sisäiset katakilpailutkin 25.5.1988. Heian- ja Heiwa-katat tulivat tutuiksi kuten ainakin myös Enpi, Kanku Sho, Kanku Dai, Passai Dai ja Tekki Shodan. Tekniikoita hiottiin väsymättä. Ja esimerkiksi vuonna 1992 seurastamme lähdettiin opiskelijoiden SM-katakilpailuun hakemaan mitali.

Sankukai dojo, 1989-

Maaliskuussa 1989 seura vihdoin sai kauan kaivatun oman salin Kirkkotie 6:sta. Rähjäinen kiinteistö kunnostettiin talkoilla treenikuntoon. Tila oli pieni, mutta lattialle saatiin tatami-matot, jolloin heitoista ja kaadoista tuli helpompia ja turvallisempia ja harjoittelu monipuolistui. Säkkien hankinta puolestaan täydensi pistehanskaharjoittelua. Ilmastointia salilla ei ollut, joten kesähelteillä treenattiin saunamaisissa olosuhteissa. Vuonna 1995 seura hankki naapurista isomman treenitilan. Uudella salilla oli myös pieni punttisali sekä peiliseinä päädyssä. Harjoitteluun tuli uudella salilla mukaan myös kuntopotkunyrkkeily.

Joskus käytiin salin ulkopuolellakin: Vuoden 1991 senioreiden MM-kisojen alkunäytöksessä Urheilupuistossa tehtiin perustekniikkaa keskellä kenttää. Tätä varten oli harjoiteltu karatepuvut päällä Kupittaan puistossa, mikä herätti aika lailla huomiota… Lokakuussa puolestaan seuran päävalmentaja Rolf Koivumäki murskasi tiiliä piirimestaruuskisoissa Tampereella ja päätyi televisioon Urheiluruutuun.

Kirkkotiellä harjoiteltiin pitkään, kunnes lopulta 1.9.2014 muutettiin seuran nykyisiin 600 neliömetrin tiloihin Akselintie 5:ssä. Marraskuussa 2018 seura sai talkoilla ja lahjoitusten turvin rakennettua vapaaotteluhäkin, minkä jälkeen seurallaon kolme erillistä harjoitustilaa: iso tatami, pikkutatami ja häkki. Uusi sali on myös ilmastoitu, joten kesäkuumalla harjoittelu on nyt miellyttävää. Tilan runsaus on mahdollistanut 24 säkin asentamisen, joten kuntopotkunyrkkeilyssä ei tarvi jonottaa vuoroaan.

Kuva: Harjoittelua Kirkkotie 8:n salilla

Uudet seurat Turun Sankukain jalanjäljillä

Kun seuramme oli toiminut 28 vuotta, perustettiin Keravalle Combat Club Sankukai ry 20.4.2007. Reilua vuosikymmentä myöhemmin 10.10.2018 puolestaan Budoseura Sankukai ry Askolaan. Näissä entisten harjoittelijoidemme perustamissa budoseuroissa harjoitellaan samoilla linjoilla kuin Turussa, ja yhteisiä leirejä pidetään silloin tällöin.

2010-luku: Sosiaalinen media tuo kamppailulajit kännykkään

Facebook oli vielä uusi asia vuonna 2008, kun Sankukain facebookryhmä perustettiin. Vuonna 2015 perustettiin toinen facebookryhmä, tällä kertaa seuran aktiiviharrastajille. Yleisölle Sankukai ry:tä on esitelty seuramme 21.7.2015 avatuilla nettisivuilla sekä 2018 alkaen kuvanjakopalvelussa Instagram. Seuramme kilpailevat vapaaottelijat esiintyvät myös myös videopalvelu Youtubessa, joskin nämä videot ovat kisanjärjestäjien julkaisemia.

Harjoittelun kehitys

Oma sali pehmustettuine lattioineen mahdollisti vuodesta 1989 alkaen heittojen ja kaatojen harjoittelun lisäämisen. Näiden lisäksi harjoitteluun tuli mukaan suuri määrä hallintaotteita, nivellukkoja ja kuristuksia. Näitä harjoitellaankin nykyään (2019) paljon peruskaraten ohessa. Onpahan seurallamme myös erilliset lukkopainiharjoitukset niitä kaipaaville. Perinteinen kata, jota vielä 1980- ja 1990-luvuilla harjoiteltiin ja jonka tarkoituksena on alkujaan ollut säilyttää perimätietoa tekniikoista, on korvattu realistisemmalla itsepuolustuksellisella pariharjoittelulla määrätyin hyökkäyksin ja puolustuksin (randori). Harjoittelua on sitten 1980-luvun pehmennetty ja kovuutta korvattu kehoa säästävällä tekniikan hiomisella. Lisäksi seurassamme on jo 1990-luvulta lähtien harrastettu kuntopotkunyrkkeilyä, minkä harjoitteluedellytyksiä on mahdollisuuksien mukaan parannettu.