Harjoitteluideologiamme

Harjoitteluamme ohjaa nykytietämykseen perustuva urheiluvalmennus ja päävalmentajan vuosikymmenten valmennuskokemus (1969-). Erityisesti pyrimme tekniikoiden tekemiseen anatomisesti oikein, jolloin turhat vammat ja nivelkulumat vältetään ja liikeradat ovat optimaalisia ajatellen suoritusnopeuden nostoa taitojen karttuessa. Liikeratojen ja tekniikan muiden yksityiskohtien hiomiseen käytetään rutkasti aikaa. Ei voi juosta, ellei osaa ensin kävellä.

Harjoittelu on pääasiassa pariharjoittelua, jolloin harjoittelijat oppivat omaksumaan miten hyökkäävä vastustaja käyttäytyy. Harjoittelussa ei saa vahingoittaa toisia harjoittelijoita ja kaikkien tekniikoiden tulee olla hallittuja. Niin sanotusta katan harjoittelusta, eli kamppailutekniikoiden liikesarjojen varjonyrkkeilyn omaisesta yksinharjoittelusta, on luovuttu. Harjoittelemme vastaavat tekniikat sen sijaan pariharjoitteina realistisuuden ja sovellettavuuden saavuttamiseksi.

Harjoiteltavia tekniikoita ovat iskut, potkut, väistöt, torjunnat, kaadot, heitot, sidonnat, kuristukset, hallintaotteet, irrottautumiset sekä säkki- ja pistehanskaharjoittelu. Lyöntejä tehdään mm. nyrkillä, käsivarrella ja kyynärpäällä. Potkuja tehdään jalkapöydällä, päkiällä, kantapäällä, säärellä ja polvella vapaasti kaikkialle tilannekohtaisesti. Iskuja ja potkuja käytetään soveltuvin osin myös maassa painiessa (paitsi lukkopainiharjoituksissa). Kiinnitämme myös huomiota pään suojaamiseen iskuilta kuten perinteisessä nyrkkeilyssäkin tehdään.

Lajiimme kuuluu myös hillitty kontakti pariharjoituksissa ja väistön suosiminen kovien torjuntojen sijaan. Fysiikan laki on ankara: jokaisesta kovasta osumasta tulee aina vammoja (jossei muualle niin lihakseen) vaikka henkinen kantti kipua kestäisikin. Toistojen myötä vaikutus kertautuu. Turha omien ja kaverin paikkojen rikkominen hidastaa kehittymistä ja sisältää turhia riskejä. Haluamme että treenikaveri on treenikunnossa huomennakin, ja vuosien päästä, sillä jos aikoo olla hyvä, on treenattava usein ja paljon. Vaikka väistöt ja liikkuvuus ovatkin tärkeitä, on hallittava myös tukevat asennot ja voimakkaat suoritukset. Nyrkkeilysäkin ja pistehanskojen kanssa sitten otamme tuntumaa kovempaan kontaktiin. Turha siinä on ihmistä rikkoa.

Säkki- ja pistehanskaharjoittelu on eriytetty omiksi harjoituksikseen, joita tarjotaan kuntopotkunyrkkeilyn nimellä kuntoilijoille. Toki se kuntoilua on Karaten + Ju Jutsun tai vapaaottelun harjoittelijallekin, mutta myös tuntuman hakemista kovempaan kontaktiin. Eri tyyppiset harjoittelijat saavat eri juttuja säkkitreeneistä. Jollekin se on oheisharjoittelua, toiselle oma laji, näkökulmasta riippuen.

Sama pätee lukkopainiin. Jollekin lukkopainitreenit ovat oma laji, Karate + Ju Jutsu -harrastajalle tai vapaaottelijalle hetki syventyä paremmalla ajalla tietyn tyyppisiin mattotekniikoihin, ja kuntopotkunyrkkeilijälle virkistävää vaihtelua. Riippuu näkökulmasta.

Teknisen perustan kaikelle harjoittelulle muodostaa liikkuminen, mikä nopeasti tehtynä ja hyvässä tasapainossa on yllättävän vaikeaa. Treeneissä harjoitellaankin osana muuta harjoittelua tukevia ja tasapainoisia asentoja sekä toisaalta kevyttä rentoa liikkumista (nopeutta).

Myös kobudon tekniikoita voidaan harjoitella itsepuolustusmielessä tai koordinaatioharjoitteina. Harjoitusten variointi parantaa ongelmanratkaisukykyä ja syventää osaamista.

Suoritusten turvallisuutta tekijälleen ja vaikuttavuutta arvioidaan avoimin mielin huomioiden

  • kamppailutilanne
  • fysiikan lait (massa, nopeus, lihasjännitys, pyörimismäärä, tukipiste/tasapaino, ...)
  • ihmisen anatomia (niin lyövän käden, potkaisevan jalan, kuin osumakohdankin)
  • henkilökohtaiset rajoitteet ja vahvuudet (notkeus, voima, pituus, vammat, ...)

Edellä mainitut seikat huomioiden Freestyle Combat on valmennusmetodi, treenimetodi ja harjoitteluideologia. Se on ajatus siitä miten asioita pitää tehdä. Se on myös sateenvarjokäsite monelle jutulle. Teemme ikimuistoisia asioita parhaan kykymme ja modernin tiedon mukaan